Ciasto francuskie ze szparagami

Francuskie śniadanie - kanapka z szynką, pomidorami, jajkiem i szparagami!

Weronika Kwaśniak / 7 miesięcy temu
DRUKUJ PRZEPIS
Ciasto francuskie ze szparagami
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 kawałki ciasta francuskiego o wymiarach 20 x 10 cm  
  • pęczek zielonych szparagów  
  • 8 plasterków suszonej szynki 
  • 8 jajek  
  • 4 łyżki mleka  
  • 4 łyżki masła klarowanego  
  • po 4 łyżki posiekanego koperku i szczypiorku  
  • 3 pomidory  
  • sól
  • pieprz  
  • sos cytrynowy
Roladki ze szparagami i szynką - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na francuskie kanapki ze szparagami!

  1. Ciasto ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem.
  2. Nakłuj widelcem, piecz 20 minut (w temperaturze 200°C).
  3. Letnie przekrój nożem z ząbkami na 4 kawałki.
  4. Jajka ubij z mlekiem, dodaj zioła, dopraw solą i pieprzem.
  5. Na maśle usmaż 4 omleciki.
  6. Odstaw do ciepłego piekarnika.
  7. Szparagi obierz, gotuj 8 minut w lekko osolonej wodzie ze szczyptą cukru.
  8. Pomidory pokrój w plastry. 
  9. Ciasto obłóż omletem, pomidorami, szparagami i szynką.
  10. Podawaj z sosem.

Zobacz więcej pomysłów na szparagi:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)