Chrupiące chlebki pita

Chrupiące pieczywo pszenne: pyszne chlebki pita!

Weronika Kwaśniak / miesiąc temu
DRUKUJ PRZEPIS
Chrupiące chlebki pita
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 25 dag mąki pszennej
  • 150 ml letniej wody
  • 1/2 łyżeczki drożdży suche
  • 1/3 łyżeczki soli
     
Walijski chlebek z owocami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na chlebki pita - idealny dodatek do dipów, sosów i past. Świetne na imprezę! Pamiętaj, że powinno się je łamać rękami, a nie kroić.

  1. W misce wymieszaj mąkę i sól.
  2. Drożdże rozpuść w letniej (ale nie gorącej!) wodzie i dodaj do mąki.
  3. Ciasto wyjmij na stół i zagnieć. Powinno być elastyczne, ale dość ścisłe, nie może być lejące.

Ziemniaczane bułeczki - przepis

  1. Następnie przykryj lnianą ściereczką i odstaw na 45 minut.
  2. Ciasto jeszcze raz zagnieć i podziel na kawałki.
  3. Z każdego zrób kulkę i rozwałkuj na cienki placek.

Jak wykorzystać czerstwe pieczywo - 7 pomysłów

  1. Tak przygotowane chlebki piecz przez około 6-8 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)