Jak zrobić biały ser

Świeży, biały ser może być bardzo delikatny i lekki. Jeśli chcesz mieć w domu prawdziwie puszysty twaróg, kup dobre mleko, wydrukuj ten tekst i do dzieła!

Jak zrobić biały ser

Krok 1

Potrzebne ci będzie mleko niepasteryzowane – szukamy go nie na sklepowych półkach, a w lodówkach. Niepasteryzowane mleko sprzedawane jest w woreczkach lub w butelkach. Najlepsze jednak będzie to zakupione w gospodarstwie – jeśli tylko masz taką możliwość.

Krok 2

Potrzebne ci będzie również zsiadłe mleko

Krok 3

Zagotuj w garnku zsiadłe mleko i mleko niepasteryzowane, w proporcji pół na pół. Możesz też dodać łyżkę kwaśnej śmietany lub jogurtu. Podgrzewaj na wolnym ogniu.

Zobacz także: Zanim cokolwiek udusisz

Krok 4

Po niedługim czasie zacznie się wytrącać ser od serwatki. Poczekaj jeszcze trochę, aż wytrąci się więcej sernika. Płyn nie może jednak gotować się zbyt długo, inaczej ser będzie twardy i zrobi się żółtawy.

Krok 5

Przelej zawartość garnka do woreczka z gazy lub pieluchy tetrowej, ułożonej w trójkąt i zszytej wzdłuż jednego boku. Nie wylewaj serwatki - jest zdrowa i świetnie nadaje się do żurku.

Krok 6

Trójkątny worek z serową zawartością można zawiesić nad zlewem (szpicem do dołu, górę worka wiążemy), tak żeby reszta serwatki spokojnie ściekała, a ser pod wpływem własnego ciężaru zbił się w jedną całość. Można też ułożyć woreczek na desce, przygnieść go drugą deską i ustawić całość pod niewielkim kątem w zlewie, tak żeby płyny ściekały swobodnie. Tak przygotowane „konstrukcje” zostawiamy na noc. Rano ser jest gotowy.

Dla niecierpliwych

Ser można jeść również zaraz po odcedzeniu i ostygnięciu, na przykład z dodatkiem naturalnego jogurtu.

Zobacz także: Więcej o białych serach

Puree z dyni - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/5 lat temu
Kochani,sposob na bialy ser jest duzo prostrzy mianowicie: 2 litry mleka+Lyzka smietany kwasnej nastawiamy na mleko kwasne. Po uzyskaniu kwasnego mleka ,1 litr mleka osobno gotujemy az do wzadku po czym zalewamy to nasze zakwaszone mleko. Musimy odczekac az to wszystko przestygnie, nastepnie malym sitkiem o gestych oczkach ,przekladamy juz gotowy serek na wieksze tez geste sitko. Jak to wszystko sobie scieknie, z duzego sitka przerzucamy ser na talerzyk uzyskujac fajny kawalek sera. Smacznego, mniej pracy i jest wspanialy ser.
/5 lat temu
i nie gotujesz w ogóle? :)
/5 lat temu
Mój przepis na twaróg. Niepasteryzowane mleko zostawiam do skwaszenia najpierw w lodówce aż zmieni konsystencję na śmietanową. Później wlewam do szklanki lub kubka i stopniowo odlewając serwatkę czekam na twaróg.