Jak przetwarzać brzoskwinie?

Brzoskwinie są smaczne, zdrowe i bardzo tanie. To oznacza, że warto wiedzieć jak przetwarzać brzoskwinie, aby cieszyć się przez całą zimę smakiem tych owoców. Ich optymistyczny złoty kolor na pewno nierzadko poprawi nam humor w pochmurne dni.

Jak przetwarzać brzoskwinie?

Konfitura z brzoskwini

Prostym sposobem na przetworzenie brzoskwiń jest przygotowanie dżemów i konfitur. Zamknięte w słoikach będzie można dodawać do deserów czy kanapek z twarogiem. Na konfiturę z Campari dla dorosłych potrzeba: 0,7kg brzoskwiń, 50ml Campari, 400ml soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśnięty) oraz 0,5kg cukru żelującego. Brzoskwinie myjemy, parzymy i ściągamy skórkę. Kroimy je na drobne kawałki i zasypujemy cukrem żelującym. Odstawiamy przykryte ściereczką na 1godzinę, aby owoce puściły sok. Do garnka przekładamy brzoskwinie z sokiem,  dolewamy Campari i sok pomarańczowy, gotujemy 3 min i przelewamy do wyparzonych słoików.

Brzoskwinia bardzo dobrze łączy się z innymi owocami, co widać dobrze w sałatkach owocowych. Dlatego, proponuję dżem brzoskwiniowo-truskawkowy z wanilią. 0,5kg brzoskwiń, 0,5kg truskawek, laska wanilii, 250g cukru. Brzoskwinie parzymy, obieramy, drobno kroimy. Truskawki myjemy, usuwamy  szypułki i kroimy na pół bądź na mniejsze kawałki w zależności od wielkości owoców. Laskę wanilii kroimy wzdłuż i nożem zeskrobujemy nasionka. Truskawki, brzoskwinie, wanilię i cukier przekładamy do garnka z grubym dnem. Jeśli jest mało soku i boimy się, że nam się przypali, możemy dodać odrobinę wody. Smażymy aż cukier się rozpuści, a my uzyskamy konsystencję, jakiej chcemy (jedni lubią dżemy jak konfitury– w dużej ilości płynu, inni wolą dżemy przesmażone mocno, aż odparowana jest prawie cała woda). Czas smażenia jest zależny od konsystencji jaką chcemy uzyskać. Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków.

Zobacz też: Czy wiesz jak łatwo obrać brzoskwinie?

Kompoty z brzoskwini

Z brzoskwiń możemy tez przygotować kompoty. Na 1 litr wody potrzeba 2,5kg brzoskwiń oraz 0,5kg cukru. Owoce myjemy, parzymy, ściągamy skórkę, kroimy w połówki lub ćwiartki, układamy w słoikach. Zalewamy wrzącym syropem przygotowanym z cukru i wody.  Pasteryzujemy 15 min.

Możemy dodać wanilii, cynamonu czy anyżku, żeby trochę zmienić smak.

Jeśli chcemy mieć brzoskwinie takie jak z puszki, trzeba owoce zalać syropem cukrowym (woda z cukrem w proporcji 1:1) i pasteryzować 15 min.

Innym pomysłem jest wykorzystanie skórek z brzoskwiń, które zostaną nam po przerabianiu brzoskwiń. 400g skórek zasypujemy 3 łyżkami cukru na 0,5 godziny. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy łyżkę soku z cytryny i możemy rozkoszować się różowym napojem po ciężkiej pracy.

Coś z procentami

Brzoskwinie, jak każdy prawie owoc świetnie nadaje się na stworzenie napoju o pewnej zawartości alkoholu. Nalewka z Brandy może być dobrym pomysłem na jesienny wieczór. Na nalewkę potrzeba: 1kg brzoskwiń, 2 szklanki wody, 0,5 szklanki cukru, 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny i 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy, 1 rozgnieciona pestka brzoskwini, 500ml spirytusu i 250ml Brandy. Brzoskwinie myjemy, obieramy, kroimy na kawałki. Z wody i cukru gotujemy syrop. Wszystkie składniki mieszamy w dużym słoju. Zamknięty słój odstawiamy na miesiąc. Następnie filtrujemy i przelewamy do butelek. Odstawiamy na pół roku w ciemne miejsce. Kiedy nalewka dojrzeje, rozkoszujemy się „słonecznym” aromatem w ciemne jesienne wieczory.

Zobacz też: Melba, czyli brzoskwiniowa arystokracja.

Panna cotta z owocami - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (4)
/5 lat temu
Brzoskwinie - uwielbiam! Dobrze, że można je tak fajnie przetwarzać. Nie ma to jak smak lata w środku mroźnej zimy!
/5 lat temu
Ciekawy pomysł na brzoskwinie z brandy, wart wypróbowania. Brzoskwini nie mam, ale zakupię :)
/5 lat temu
Polecam ekspresową marmoladę z brzoskwiń Składniki: 1000 g brzoskwiń (bez pestek i skórki) 1 Cukier żelujący 3:1 Dr. Oetkera sok i skórka z cytryny kieliszek likieru cytrynowego lub kilka kropli Aromatu cytrynowego Dr. Oetkera Sposób przygotowania: Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę (1 łyżeczkę), sok wycisnąć. Owoce umyć, sparzyć, obrać, usunąć pestki. Połowę owoców zmiksować, resztę owoców drobno pokroić, przełożyć do garnka, wsypać cukier żelujący. Marmoladę gotować 5 minut cały czas mieszając. Na końcu dodać startą skórkę i sok z cytryny, wlać likier lub aromat cytrynowy. Owocową masę przełożyć do wyparzonych słoików. Słoiki zamknąć i ułożyć do góry dnem.
POKAŻ KOMENTARZE (1)