Orzeźwienie nie tylko na letnie dni: zobacz przepis na mojito

Jak przyrządzić drink mojito? Orzeźwienie i subtelny smak - zobacz przepis na jeden z najpopularniejszych drinków!

/ miesiąc temu
Orzeźwienie nie tylko na letnie dni: zobacz przepis na mojito fot. Fotolia

Jak przyrządzić drink mojito? Czy wiesz, że kubańskie mojito [wymowa prawidłowa: mohito] było jednym z ulubionych drinków Ernesta Hemingwaya? Drugim był Daiquiri, ale o nim kiedy indziej. Teraz skupmy się na mojito! W jego skład wchodzi biały rum, sok z limonki, rafinowany cukier trzcinowy, woda gazowana oraz listki mięty. Ważne jest jednak, aby te składniki połączyć w odpowiednich proporcjach.

Składniki prawdziwego mojito

Dzisiaj przyjrzymy się wyjątkowo oryginalnemu i wyjątkowemu w smaku mojito. W skład drinka mojito wchodzi biały rum, rafinowany cukier trzcinowy, sok z limonki, soda albo woda gazowana i listki mięty, a w oryginale najlepiej te, pochodzące z rosnącej dziko na Kubie mięty o nazwie Hierba Buena (dobre zioło).

Mojito serwuje się schłodzone, najsmaczniejsze jest latem, gdy listki mięty są pierwszej świeżości - wonne i pachnące. Mojito przygotowywane zimą nie będzie miało tego samego aromatu. Świeżość mięty w połączeniu z mocnym aromatem rumu daje temu drinkowi wyjątkowy i oryginalny smak.

Zobacz inne przepisy na orzeźwiające drinki!

Pochodzenie nazwy mojito

Mojito wywodzi się z Kuby, a dokładniej powstał w Hawanie, w barze o nazwie „La Bodeguita del Medio”, którego właścicielem był niejaki Angelo Martinez i to on wykreował ten znany na całym świecie drink.

Legenda głosi, że Angelo Martinez tak bardzo kochał swój zawód barmana, że wciąż tworzył i mieszał nowe kompozycje koktajli - mógł robić to przez długie godziny, nie czując zmęczenia.
Dokładne pochodzenie nazwy tego drinka nie jest znane.

Niektórzy twierdzą, że pochodzi od kubańskiej potrawy o nazwie „al mojo”, składającej się z cytrusów i czosnku. Drudzy w nazwie dopatrują się związku z hiszpańskim przymiotnikiem „mojadito”, oznaczającym mokry, wilgotny, a jeszcze inni twierdzą nawet, że nazwa ma związek z terminem „voodoo Mojo” oznaczającym rzucenie na kogoś uroku.

Zobacz też przepis na mojito bezalkoholowe

Jak przyrządzić mojito?

A jak przyrządzić ten „czarowny” koktajl? Na dno szklanki wkładamy listki świeżej mięty, sypiemy dwie łyżeczki cukru i wyciskamy sok z połowy limonki. Produkty te lekko miażdżymy, aby wydobyć z nich aromat. Dodajemy kawałki lodu, rum i sodę lub wodę gazowaną. Otrzymany koktajl podajemy w pucharku udekorowanym listkami mięty i z obowiązkową słomką.

Tagi: drinkimiętarumkoktajlmojitoKuba
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (12)
/miesiąc temu
kochamkochamkocham drinka mojito! najlepiej jeszcze z miętą
/3 lata temu
Pyszny !
/3 lata temu
Też lubię:) Często i gęsto z dużą ilością rumu:) Minus tego tylko taki że następnego dnia jednak coś tam główka boli;)
POKAŻ KOMENTARZE (9)