CYKORIA: kawa z cykorii, cykoria zapiekana, surówka z cykorii

cykoria fot. Fotolia
Cykoria to klasyczny dodatek do sałatek lub składnik wielu przystawek – sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 21.09.2017 15:14
cykoria fot. Fotolia

Cykoria to bogactwo witamin i minerałów. Prażony korzeń cykorii jest suszony i podawany w postaci proszku – idealnie zastępuje kawę, a smakuje równie doskonale! Łódeczki nadziane serem, warzywami i owocami możemy podawać na zimno lub zapieczone z dodatkiem prażonych orzechów. Sprawdź nasze pomysły na przygotowanie cykorii!

Kawa z cykorii

Oto składniki na kawę z cykorii:

  • susz prażonej cykorii
  • mielona gałka muszkatołowa
  • łyżka kakao
  • szczypta soli
  • łyżka cukru
  • pół łyżeczki masła

Jak zrobić kawę z cykorii?

Susz prażonej cykorii mieszamy z mieloną gałką muszkatołową i kakao. Zalewamy wrzątkiem i doprawiamy odrobiną soli i cukru. Na koniec roztapiamy małą ilość masła i dolewamy do kawy. Tak przygotowaną możemy podawać do śniadania lub podwieczorku.

Cykoria zapiekana

Oto składniki na zapiekaną cykorię:

  • średnie jabłko
  • kawałek gorgonzoli
  • 3-4 łodygi selera naciowego
  • sok z cytryny
  • 3 łyżeczki majonezu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • garść orzechów

Jak zrobić zapiekaną cykorię?

Na początku obieramy jabłko i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie kroimy seler na mniejsze kawałki. Orzechy podprażamy na suchej patelni i siekamy za pomocą noża. Wyciskamy sok z cytryny i mieszamy z odrobiną majonezu, startego sera, szczypta pieprzu i soli. Nadzienie przekładamy do łódeczek z cykorii. Następnie zapiekamy przez 10 minut w 180 stopniach Celsjusza w piekarniku. Tak przygotowane łódeczki z cykorii serwujemy zarówno jako przystawkę lub na kolację.

Surówka z cykorii

Oto składniki na surówkę z cykorii:

  • pół szklanki śmietany
  • sok z cytryny
  • ocet balsamiczny
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • oliwa z oliwek
  • 2-3 cykorie
  • średnia gruszka

Jak zrobić surówkę z cykorii?

Przygotowujemy dressing na bazie śmietany, soku z cytryny, octu balsamicznego oraz oliwy z oliwek. Cykorie dokładnie myjemy i szatkujemy. Następnie Obieramy gruszkę ze skórki i kroimy na cienkie plasterki. Wszystko dokładnie mieszamy i układamy na talerzu. Na koniec polewamy dressingiem i serwujemy do obiadu.

Zobacz inne porady kulinarne

Redakcja poleca

REKLAMA