Zapiekanka z rybą i szpinakiem

Pomysł na pyszny i zdrowy obiad!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Zapiekanka z rybą i szpinakiem
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 55 min
Ilość kalorii: 420 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 75 dag filetów rybnych
  • cytryna
  • 50 dag świeżego szpinaku
  • łyżka masła
  • łyżka oleju
  • ząbek czosnku
  • 4 pomidory
Na sos:
  • po 2 łyżki masła i mąki
  • 400 ml mleka
  • gałka muszkatołowa
  • jajko
  • 5 dag żółtego sera
  • mielona papryka
  • sól
  • pieprz
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na zapiekankę rybną!

  1. Filety opłucz, osusz, pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem, odstaw na 15 min w chłodne miejsce.
  3. Szpinak obgotuj we wrzątku, odcedź.
  4. Przesmaż na maśle, dodaj posiekany czosnek, jeszcze chwilę podduś.
  5. Pomidory umyj, sparz, obierz ze skórki.
  6. Pokrój w grube plastry.
  7. Rozpuść na patelni masło, lekko przesmaż, nie rumieniąc.
  8. Wsyp mąkę, wymieszaj.
  9. Masę rozprowadź mlekiem, gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje.
  10. Dopraw ją gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  11. Jeszcze ciepły sos rozmieszaj z jajkiem.
  12. Żaroodporne naczynie natłuść olejem.
  13. Ułóż w nim warstwę szpinaku, ryb przekładanych pomidorami, znowu szpinaku oraz ryb i plastrów pomidora.
  14. Zalej beszamelem, oprósz papryką, posyp startym serem.
  15. Piecz ok. 30 min w temp. 200 st. C.

Sprawdź inne przepisy na zapiekanki:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)