Risotto z kurkami

Warto wzbogacić jego smak suszonymi pomidorami!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Risotto z kurkami
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 20 dag ryżu arborio
  • garść dzikiego ryżu
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
  • 20 dag świeżych małych kurek
  • mały słoiczek suszonych pomidorów w oliwie
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki parmezanu
  • sól
  • pieprz
Sos grzybowy - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na risotto z kurkami!

  1. Grzyby oczyść.
  2. Cebulę oraz pomidory pokrój w drobną kostkę.
  3. Czosnek posiekaj.
  4. W garnku rozgrzej 3 łyżki oliwy (od pomidorów) i przesmaż cebulę z czosnkiem.
  5. Dodaj grzyby oraz pomidory i smaż na małym ogniu ok. 5 minut, cały czas mieszając.
  6. Następnie wsyp ryż, przesmaż 3 minuty, wlej wino.
  7. Gdy wino odparuje, dodawaj po łyżce wazowej gorącego bulionu (za każdym razem, gdy poprzednia porcja zostanie wchłonięta przez ryż).
  8. Danie będzie gotowe po 20 minutach, gdy ryż zmięknie.
  9. Pod koniec gotowania dopraw sola, pieprzem i parmezanem.
  10. Risotto można przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Sprawdź inne przepisy na dania z kurkami:

DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: grzybykurkirisotto
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)