Polędwiczki nadziewane serem i bobem

Niebanalny pomysł na obiad.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Polędwiczki nadziewane serem i bobem
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 duże polędwiczki wieprzowe
  • 5 dag sera rokpol
  • średnia cebula
  • 40 dag bobu
  • 6 suszonych pomidorów
Dodatkowo:
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 3 łyżki masła
  • duża gałązka koperku
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
Wigilijna kapusta z grzybami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na polędwiczki z bobem!

  1. Bób gotuj 15 minut w osolonej wodzie, obierz.
  2. Polędwiczki natrzyj solą, pieprzem i papryką.
  3. Nożem natnij w nich kieszenie.
  4. Ser pokrój w słupki, nadziej mięso, otwory zepnij wykałaczkami.
  5. Obsmaż na oleju, włóż do brytfanny i piecz 15 minut (w 190 stopniach).
  6. Na maśle podduś pokrojoną cebulę i posiekany czosnek.
  7. Dodaj bób, bulion, duś 5 minut.
  8. Dodaj pokrojone pomidory i koperek.
  9. Polędwiczki obłóż bobem i zapiekaj 5 minut.
Przepis Roberta Grotkowskiego z "Pani domu"

Sprawdź inne przepisy na polędwiczki:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)