Pikantne krewetki z patelni

Aromatyczne i smakowite!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Pikantne krewetki z patelni
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 40 dag średnich mrożonych krewetek
  • sok z cytryny
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 3 pomidory
  • 2 łyżki oleju
  • pół pęczka świeżej kolendry
  • pół pęczka natki pietruszki
  • mała papryczka chili
  • szklanka mleczka kokosowego
  • sól
  • pieprz
Krewetki smażone - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pikantne krewetki!

  1. Krewetki rozmroź (w miseczce zalej je zimną wodą z dodatkiem soku z cytryny, opłucz, oczyść).
  2. Skrop mocno krewetki sokiem z cytryny, oprósz solą, odstaw na 15 minut w chłodne miejsce.
  3. Cebulę obierz, pokrój w kostkę.
  4. Pomidory umyj, sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, pokrój w kostkę.
  5. Warzywa przesmaż razem na oleju, smaż około 10 minut na średnim ogniu, często mieszając.
  6. Dodaj krewetki, posiekaną natkę i kolendrę oraz chili (żeby potrawa nie była bardzo ostra, przed posiekaniem usuń z papryczki nasionka).
  7. Smaż całość 5 minut na średnim ogniu.
  8. Dodaj mleczko kokosowe, całość zagotuj i gotuj potem jeszcze 2-3 minuty, aby powstał gęsty sos.
  9. Dopraw go do smaku solą i pieprzem.
  10. Potrawę podawaj np. z bagietką albo z tymbalikami z białego ryżu (do małej kokilki włóż gotowany ryż, ugnieć go, odwróć naczynie do góry nogami i wyłóż na talerz ryżową babeczkę).

Zobacz też przepisy na kotlety:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)