Pierogi z warzywami

Pomysł na nietypowy farsz do pierogów.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Pierogi z warzywami
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Na ciasto:
  • 50 dag mąki
  • jajko
  • szklanka wody
  • łyżka miękkiego masła
  • łyżeczka suszonego tymianku
Na farsz:
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 1/2 małego selera
  • 20 dag pieczarek
  • cebula
  • papryka
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • olej
Kuchnia Anny Jurksztowicz: makaron z warzywami
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na pierogi z warzywami!

  1. Wszystkie warzywa obierz i drobno pokrój.
  2. Na oleju zezłoć cebulę pokrojoną w kostkę, po chwili dodaj posiekane pieczarki, paprykę i czosnek.
  3. Kiedy papryka troszkę zmięknie, wrzuć marchew, seler i pietruszkę.
  4. Smaż do momentu, aż warzywa zmiękną.
  5. Dopraw do smaku, wystudź i wymieszaj z serem.
  6. Z podanych składników zagnieć ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut.
  7. Następnie ciasto rozwałkuj na cienki placek i wykrawaj koła szklanką.
  8. Na jednym placuszku połóż łyżeczkę farszu i przykryj drugim.
  9. Brzegi pierożków dokładnie sklej.
  10. Pierogi wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj kilka minut.
  11. Przed podaniem polej masłem.

Sprawdź inne przepisy na pierogi:

DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: warzywapierogi
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)