Pierogi z kaszą gryczaną i orzechami

Pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Pierogi z kaszą gryczaną i orzechami
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 2 żółtka
  • ciepła woda do zagniecenia
  • szczypta soli
Farsz:

  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej
  • szklanka bulionu wołowego z kostki
  • mała cebula
  • 5 dag posiekanych orzechów włoskich
  • 10 dag twardej fety
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 5 dag boczku
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki oleju
  • majeranek
  • pieprz
Schabowe bez bułki tartej - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na pierogi z kaszą gryczaną!

  1. Kaszę gotuj w bulionie wołowym z kostki, aż wchłonie cały płyn. Ostudź.
  2. Cebulę posiekaj i przesmaż na maśle.
  3. Wymieszaj z kaszą, orzechami, startą na tarce fetą i natką.
  4. Dopraw pieprzem i majerankiem.
  5. Z podanych składników zagnieć elastyczne ciasto, cienko rozwałkuj i szklanką wykrój krążki.
  6. Kładź po łyżeczce farszu, zlep pierogi.
  7. Gotuj w osolonym wrzątku 2 minuty od chwili wypłynięcia.
  8. Boczek pokrój w kostkę, usmaż na rozgrzanym oleju, oprósz majerankiem.
  9. Pierogi wyjmij na talerze, okraś boczkiem z majerankiem i podawaj.

Zobacz inne przepisy na pierogi:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)