Pieczona gicz jagnięca z kluseczkami

Aromatyczna i soczysta.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Pieczona gicz jagnięca z kluseczkami
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 4 gicze jagnięce
  • 4 ząbki czosnku
  • cytryna
  • łyżka rozmarynu
  • kilka owoców jałowca
  • 40 dag ugotowanych ziemniaków
  • 10 dag mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 100 ml oliwy
  • 2 ugotowane buraki
  • pół sałaty lodowej
  • kilka goździków
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 2 łyżki miodu
  • łyżeczka masła
  • 50 ml wiśniówki 
  • 50 ml śmietany
  • sól
  • pieprz
Krokiety z mięsem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na gicz jagnięcą!

  1. Gicze marynuj w oliwie, czosnku, rozmarynie, soli i pieprzu.
  2. Obłóż plastrami cytryny, zawiń w folię aluminiową.
  3. Piecz ok. godziny w temperaturze 140 stopni C.
  4. Z buraków wydrąż kulki, obsmaż je na maśle.
  5. Podlewaj wiśniówką, dodaj goździki i imbir.
  6. Gdy alkohol częściowo odparuje, dodaj miód i duś jeszcze chwilę.
  7. Ziemniaki zagnieć z mąką, jajkami i solą.
  8. Z masy formuj kluski, gotuj je w osolonym wrzątku.
  9. Mięso wyjmij z piekarnika, odwiń z folii i przełóż na talerz.
  10. Sos z pieczenia zagęść gotując, zabiel śmietaną.
  11. Gicz polej sosem, podaj z kluskami i buraczkami.

Zobacz inne przepisy na mięsne dania:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)