Panierowane polędwiczki

Pachnące aromatycznym tymiankiem!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Panierowane polędwiczki
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 polędwiczki wieprzowe  
  • 2 kajzerki  
  • cebula
  • 2 łyżki oleju  
  • 10 gałązek świeżego tymianku  
  • jajko
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki musztardy francuskiej 
  • łyżeczka miodu  
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina lub bulionu 
  • sól  
  • pieprz
Krokiety z mięsem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić polędwiczki w panierce!

  1. Polędwiczki opłucz, osusz.
  2. Każdą natrzyj pieprzem, odstaw na pół godziny w chłodne miejsce.
  3. Kajzerki pokrój w małą kostkę.
  4. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na oleju.
  5. Dodaj bułkę i listki tymianku, chwilę przesmaż, przestudź.
  6. Wymieszaj z jajkiem, przypraw.
  7. Na patelni rozpuść masło. Obsmaż na nim mięso.
  8. Polędwiczki przełóż do żaroodpornego naczynia.
  9. Każdą posmaruj musztardą wymieszaną z miodem, a potem obłóż masą z bułki.
  10. Całość podlej winem lub bulionem.
  11. Danie wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni C i piecz około 20 minut.
  12. Masa z bułki powinna być zrumieniona i chrupiąca.
  13. Upieczone polędwiczki pozostaw na 10 minut w wyłączonym piekarniku, żeby mięsne soki równomiernie rozeszły się po mięsie.
  14. Następnie pokrój w grube plastry. Podawaj z sosem spod pieczenia.

Zobacz inne pomysły na polędwiczki:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)