Mięsne kulki w sosie szpinakowym

Najlepsze będą z mięsa wieprzowo-wołowego!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Mięsne kulki w sosie szpinakowym
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 45 min
Ilość kalorii: 550 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • kajzerka
  • cebula
  • jajko
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 3/4 szklanki mąki
  • olej do smażenia
  • 20 dag świeżych liści szpinaku
  • 2 łyżki masła
  • ząbek czosnku
  • szklanka bulionu
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • sól
  • pieprz
Pulpety w sosie pomidorowym - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na kulki mięsne w sosie szpinakowym!

  1. Kajzerkę namocz, odciśnij.
  2. Cebulę obierz, zetrzyj na tarce, odciśnij sok.   
  3. Do mięsa dodaj bułkę i cebulę oraz jajko, tartą bułkę, sól i pieprz.
  4. Dokładnie wyrób masę.
  5. Formuj z niej nieduże kulki.
  6. Każdą obtocz w mące, obsmaż na patelni ze sporą ilością oleju.
  7. Szpinak i czosnek posiekaj, przesmaż na maśle.
  8. Podlej bulionem, podduś.
  9. Dodaj śmietankę wymieszaną z łyżką mąki.
  10. Wlej do sosu, zagotuj, dopraw.
  11. Do sosu wrzuć kulki, duś 10 minut na małym ogniu.

Zobacz inne przepisy:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)