POLECAMY

3 smaczne dowody na to, że lasagne nie musi być z mięsem!

Lasagne jedynie na bazie aromatycznych warzyw może być równie smaczne – sprawdź nasze przepisy!

/ 2 tygodnie temu
3 smaczne dowody na to, że lasagne nie musi być z mięsem! fot. Fotolia

Lasagne klasycznie przyrządzana na bazie włoskiego makaronu, sosu beszamelowego i mielonego mięsa może smakować wyśmienicie na bazie samych warzyw! Zapiekane płaty bakłażana lub cukinii pod sosem z passaty i roztopionym serem Cheddar i mozzarella – sprawdź jak przygotować wegetariańską wersję lasagne!

Lasagne z cukinii

Oto składniki na lasagne z cukinii:

  • 3 średnie cukinie
  • 2 średnie marchewki
  • 250 g mozzarelli
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • opakowanie passaty
  • 2 ząbki czosnku
  • suszone oregano
  • suszony tymianek
  • średnia cebula

Jak zrobić lasagne z cukinii?

Cukinię kroimy na bardzo cienkie plasterki i przekładamy na ręcznik papierowy. Posypujemy solą i pieprzem. Cebulę siekamy drobno i podsmażamy razem ze startą marchewką na rozgrzanej patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy przez 3-4 minuty. Dolewamy passatę i doprawiamy oregano i tymiankiem. Układamy plastry cukinii w naczyniu żaroodpornym i wylewamy porcję sosu. Przekładamy ponownie w ten sam sposób kilka razy, aż do zapełnienia naczynia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i zapiekamy przez 35 minut. Tak przygotowana lasagne doskonale smakuje ze startym serem żółtym.

Lasagne warzywna

Oto składniki na warzywną lasagne:

  • płaty makaronu do lasagne
  • passata pomidorowa
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • pieczarki
  • cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • pół szklanki mleka

Jak zrobić warzywną lasagne?

Passatę pomidorową doprawiamy solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Sos beszamelowy przygotowujemy na bazie rozgrzanego masła i mąki. Dolewamy ciepłe mleko i zagęszczamy sos. Kroimy pieczarki i cukinię na cienkie plasterki. Wkładamy plastry makaronowe do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem pomidorowym. Kładziemy plasterki cukinii i pieczarek. Na koniec zalewamy beszamelem i zapiekamy. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez 35 minut. Tak przygotowaną lasagne podajemy na ciepło.

Lasagne z pieczarkami

Oto składniki na lasagne z pieczarkami:

  • 100 g pieczarek
  • łodyga selera naciowego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 średnie bakłażany
  • passata pomidorowa
  • 200 g mozzarelli
  • garść startego cheddara

Jak zrobić lasagne z pieczarkami?

Pieczarki dokładnie obieramy i kroimy w plasterki. Seler naciowy myjemy i drobno siekamy. Passatę podgrzewamy w garnku i doprawiamy solą i pieprzem. Bakłażany przekrawamy i przekładamy na ręcznik papierowy. Układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy passatą. Wkładamy plasterki pieczarek i seler naciowy. Powtarzamy czynność kilkukrotnie. Na koniec posypujemy startym cheddarem oraz mozzarellą. Lasagne zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 40 minut. Tak przygotowaną lasagne podajemy na ciepło z dodatkiem sosu czosnkowego.

Zobacz inne przepisy na obiad

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)