Kaczka pieczona

Smak jak na obiedzie u babci!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Kaczka pieczona
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • duża, mrożona kaczka
  • sól
  • majeranek
  • 4-5 kwaśnych jabłek, np. renet
  • kawałek chudego boczku surowego lub wędzonego o szerokości ok. 5 cm
Krokiety z mięsem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na kaczkę pieczoną z jabłkami!

  1. Kaczkę rozmroź, opłucz i osusz.
  2. Natrzyj solą i majerankiem, odstaw na 24 godziny w chłodne miejsce.
  3. Majeranek lekko opłucz.
  4. Do środka kaczki włóż cząstki jabłek.
  5. Dno żeliwnej brytfanny (gęsiarki) wyłóż plastrami boczku o grubości ok. 1 cm.
  6. Połóż na nie kaczkę, przykryj.
  7. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 st. C, przy ogrzewaniu góra i dół (bez termoobiegu). Czas pieczenia jest zależny od wagi kaczki: ważącą 2 kg piecz ok. 2 godziny, a ważącą 3 kg - ok. 3 godziny.

Zobacz inne przepisy:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)