Gęś faszerowana

Pieczona gęś z pysznym, rozpływającym się w ustach nadzieniem!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Gęś faszerowana
Fotolia
Liczba porcji: 10
Ilość kalorii: 550 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • gęś
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki majeranku
  • 0,5 szklanki bulionu
  • 30 dag cielęciny
  • łyżka masła
  • 20 dag wątróbki
  • sucha bułka
  • szklanka mleka
  • cebula
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
Domowa pizza margeritta - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
1. Oczyszczoną gęś umyj.
2. Usuń nadmiar tłuszczu (nie wyrzucaj go, przyda się do nadzienia).
3. Gęś włóż do sporego naczynia i zalej zimną wodą. Posól i odstaw do lodówki na 3 godziny.
4. Czosnek posiekaj, a następnie utrzyj razem z solą i łyżką majeranku.
5. Po upływie wyznaczonego czasu wyjmij gęś z wody. Osusz ją i nasmaruj przygotowanym czosnkiem z przyprawami.
6. Odstaw ponownie na 3-4 godziny.
7. Suchą bułkę zamocz w mleku, następnie odciśnij. Przepuść ją przez maszynkę, podobnie jak cebulę, wątróbkę, cielęcinę i tłuszcz z gęsi.
8. Przypraw farsz solą, pieprzem i 2 łyżkami majeranku.
9. Dodaj żółtka, wyrób masę o jednolitej konsystencji.
10. Ubij białka i powstałą pianę wymieszaj z nadzieniem.
11. Po upływie wyznaczonego czasu gęś nafaszeruj przygotowanym nadzieniem. Zaszyj ją.
12. Brytfannę wysmaruj masłem. Włóż do niej gęś i polej bulionem.
13. Piecz gęś przez około 4 godziny w temperaturze 200-220 stopni, co jakiś czas polewając ją sosem powstałym przy pieczeniu.
14. Gęś najlepiej podawać z pieczonymi ziemniakami i żurawiną. Do mięsa tego rodzaju pasuje również np. sos grzybowy.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)