Co zawierają przyprawy?

Przyprawy zawierają substancje czynne, które prócz smaku i zapachu wykazują korzystne działanie na organizm. Co zawierają przyprawy?

Przyprawy

Fot. Fotolia

Przygotowując potrawy dodajemy przyprawy, świeże bądź suszone. Stanowią one różne części roślin. I tak na przykład chrzan, imbir, kurkuma są uzyskiwane z korzeni i kłącza, zaś cynamon z kory. Przyprawy w postaci liści czy całych roślin to tymianek, szałwia, majeranek, bazylia, cząber, mięta, pietruszka, szczypiorek, estragon, bylica oraz liść laurowy. Szafran, chmiel i goździki to nic innego jak kwiaty i ich pączki. Pieprz, papryka, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, czarnuszka, anyż i kminek są to owoce lub  nasiona.

Przyprawy pobudzają przewód pokarmowy, gdyż działają na zmysł powonienia i smaku. Dzięki temu zwiększają apetyt i wzmaganie wydzielania soków trawiennych, przyspieszają perystaltykę jelit i proces wchłaniania składników pokarmowych. Niektóre mają też działanie dezynfekcyjne, bakteriobójcze czy moczopędne.

Co zawierają przyprawy?

  • alkaloidy, które działają pobudzająco na system nerwowy i występują w pieprzu, papryce czy czarnuszce,
  • olejki eteryczne, lotne terpeny, które pobudzają apetyt, zwiększają ukrwienie skóry, mają działanie dezynfekujące i moczopędne, są zawarte we wszystkich przyprawach,
  • garbniki, które działają przeciwbiegunkowo, przeciwbakteryjnie oraz hamują krwawienie, zawarte są w bazylii, majeranku, cząbrze, rozmarynie, mięcie, melisie
    i tymianku,
  • związki gorzkie, pobudzające apetyt znajdujące się w estragonie, majeranku i imbirze.
  • fitoncydy, hamujące rozwój drobnoustrojów, zawarte w cebuli, czosnku, gorczycy, jałowcu i tymianku.

Aby uzyskać pożądany efekt najlepiej przyprawy mielić lub rozcierać je bezpośrednio przed użyciem, a świeże należy dodawać w większej ilości niż suszone.

Używajmy przypraw zamiast soli, która w dużych ilościach przyczynia się do wzrostu ciśnienia tętniczego krwi, zwiększenia wydalania wapnia z moczem, co prowadzi do powstania kamieni nerkowych oraz wzrostu ryzyka rozwoju raka żołądka.

Zobacz także: Jak przechowywać przyprawy?

Redakcja poleca

REKLAMA