Aromatyczny schab marynowany

Pomysł na odświętny obiad!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Aromatyczny schab marynowany
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 10
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1, 5 kg schabu karkowego
  • 7 łyżek musztardy
  • 1 szklanka białego półwytrawnego wina
  • 1 szklanka bulionu jarzynowego
  • 5 łyżek oleju
  • 1/2 pęczka natki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Wielkanocna sałatka z brokułami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na schab marynowany w musztardzie!

  1. Wino wymieszaj z musztardą, olejem, szczyptą soli oraz sporą ilością pieprzu.
  2. Zalej marynatą mięso i odstaw na dzień do lodówki, co jakiś czas obracając mięso. 
  3. Następnie schab wyjmij z marynaty, osusz i obsmaż na oleju.
  4. Ułóż w foremce, polej połową bulionu.
  5. Przykryj folią aluminiową, piecz 2 godziny w 190 stopniach.
  6. W połowie pieczenia usuń folię i wlej resztę bulionu.
  7. Na 10 minut przed końcem pieczenia posyp posiekaną natką i polej powstałym sosem.
  8. Podawaj na przykład z glazurowaną marchewką.

Sprawdź inne pomysły na dania mięsne:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)