Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki miodu
- 15 dag orzechów włoskich
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 gałązki rozmarynu
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 2 twarde jabłka
- łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Sprawdź nasz przepis na polędwiczki w orzechach!
- Polędwiczki opłucz, osusz, oczyść z błon.
- Natrzyj solą i pieprzem, odstaw na 30 min do lodówki.
- Obsmaż na połowie masła, przełóż do naczynia do zapiekania.
- Każdą polędwiczkę posmaruj miodem.
- Orzechy przebierz, posiekaj.
- Wymieszaj z jajkami, śmietaną, bułką tartą, posiekanym rozmarynem i pieprzem cayenne.
- Przygotowaną masą obłóż polędwiczki.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 185°C i piecz ok. 20 min.
- Jabłka umyj, pokrój w plasterki.
- Na patelni rozpuść pozostałe masło, dodaj cukier.
- Obsmaż jabłka, ułóż na nich polędwiczki.