Aromatyczna kaczka w pomarańczach

Wykwintny, ale jednocześnie łatwy w przygotowaniu obiad!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Aromatyczna kaczka w pomarańczach
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • kaczka ok. 2 kg
  • 2 łyżki masła
  • 4 pomarańcze
  • 2 łyżki miodu
  • 2 goździki
  • 50 ml białego słodkiego wina
  • sól
  • biały pieprz
Schabowe bez bułki tartej - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na kaczkę w pomarańczach!

  1. Kaczkę oczyść, opłucz, osusz.
  2. Natrzyj solą i pieprzem, przypraw też od środka, odstaw na 2 godz.
  3. Jedną pomarańczę dokładnie wyszoruj, przekrój wzdłuż na pół.
  4. Połowę obierz ze skórki, usuń białą warstwę, skórkę pokrój w słupki, wrzuć ją na 5 min do wrzątku, odsącz.
  5. Z obranej połówki wyciśnij sok.
  6. Drugą połówkę pokrój w plastry.
  7. Pozostałe pomarańcze obierz ze skórki i pokrój.
  8. Wymieszaj z miodem, rozgniecionymi goździkami i winem, odstaw na 15 min.
  9. Kaczkę zrumień na maśle.
  10. Napełnij odsączonymi pomarańczami, skórę zepnij wykałaczkami.
  11. Ułóż w brytfannie.
  12. Polej sokiem i sosem z pomarańczy, piecz ok. 2 godz. w 180°C polewając wytwarzającym się sokiem.
  13. 15 min przed końcem pieczenia obłóż kaczkę plastrami pomarańczy i posyp skórką.

Sprawdź inne przepisy na kaczkę:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)