Składniki:
- 4 upieczone piersi kaczki
- 2 awokado
- środek sałaty lodowej
- 1 czerwona cebula
- 10 dag małych pieczarek
- 2 łyżki posiekanej natki
Na sos:
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1 ząbek czosnku
- suszony tymianek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Z piersi kaczki usuń skórę. Pokrój najpierw w niezbyt grube plastry, a następnie w paski.
- Awokado cienko obierz. Miąższ oddziel od pestki, a następnie pokrój w słupki. Sałatę umyj, odwiruj i porozrywaj na małe kawałki. Cebulę obierz i pokrój w dość cienkie półkrążki. Pieczarki oczyść i pokrój na plasterki.
- Przygotuj sos z majonezu, soku cytrynowego, sosu sojowego, miodu. Dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, tymiankiem, solą i pieprzem.
- Składniki sałatki przełóż do salaterki. Delikatnie wymieszaj i polej przygotowanym sosem. Wierzch posyp posiekaną natką pietruszki.