Kaczka w sosie - przepis Magdy Gessler

Aromatyczna kaczka w sosie miodowo-pomarańczowym - idealna na świąteczny obiad! Sprawdź!
/ 29.11.2013 10:00
DRUKUJ PRZEPIS
Kaczka w sosie - przepis Magdy Gessler fot. ONS
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 5 dag masła
  • 1 kaczka o wadze około 2 kg
  • sól
  • pieprz z młynka
  • 2 pomarańcze
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżki nalewki pomarańczowej
  • 150 ml bulionu z kurczaka
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 3 łyżki miodu (najlepiej gryczanego godziszowskiego)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:

Kaczka w sosie to przepyszne danie, które musi pojawić się na świątecznym stole. Kaczka w sosie miodowo-musztardowym według przepisu Magdy Gessler na pewno zasmakuje wszystkim domownikom.

1. Rozgrzej masło w dużym rondlu.
2. Kaczkę natrzyj solą i pieprzem, a potem obsmaż na rumiano na tłuszczu.

Karp na słodko - przepis Magdy Gessler

3. Zmniejsz ogień, przykryj rondel i pozostaw kaczkę na małym ogniu przez 45 minut.
4. Z pomarańczy zetrzyj skórkę i wyciśnij sok, który wlej do niewielkiego garnka z łyżką wody (otartą skórkę odłóż na bok).

Zupa rybna - przepis Magdy Gessler

5. Piekarnik rozgrzej do 90°C. Kaczkę wyjmij z rondla, porcjuj i ułóż na półmisku, przykryj folią aluminiową i włóż do piekarnika – aby nie wystygła.
6. Zbierz sok, który puściło mięso i wlej do soku z pomarańczy.
7. Dodaj do niego także nalewkę, bulion i doprowadź mieszaninę do wrzenia.
8. Gotuj przez kilka minut i przecedź przez sitko do miseczki.

Sernik krakowski - przepis Magdy Gessler
 

9. Do rondelka wlej ocet, dodaj miód i wymieszaj.
10. Doprowadź do wrzenia i gotuj, aż płyn zgęstnieje.
11. Wtedy wlej do niego sos pomarańczowy z miseczki wymieszany z mąką i gotuj razem przez 15 minut.
12. Sos przelej do sosjerki.

Więcej przepisów Magdy Gessler w książce "Smaczna Polska".

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA