Składniki:
- 2 piersi z kaczki (ok. 50 dag)
- 15 dag czerwonej porzeczki
- 1/2 szklanki czerwonego wina
- łyżeczka listków tymianku
- laska cynamonu
- łyżka miodu
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
- Mięso opłucz i delikatnie osusz. Natrzyj tymiankiem, pieprzem i szczyptą soli. Odstaw do lodówki na 2 godziny.
- Następnie na patelni z grubym dnem rozgrzej olej z masłem, włóż piersi kaczki, smaż po 5 minut z każdej strony. Przełóż do naczynia żaroodpornego, po czym wstaw na 15-20 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
- Na tłuszcz ze smażenia wlej wino, włóż laskę cynamonu, gotuj 5 min na małym ogniu, aż część płynu odparuje. Dodaj porzeczki, miód, duś 3 min. Dopraw pieprzem i ew. solą. Sos możesz lekko zaciągnąć łyżeczką mąki ziemniaczanej, wymieszaną w małej ilości wody. Mięso przełóż na talerz, polej sosem.
- Pierś kaczki z porzeczkami podawaj z makaronem lub ryżem.