Azjatycki kociołek

Najlepszy z mięsem z indyka!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Azjatycki kociołek
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 30 min
Ilość kalorii: 240 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 50 dag filetu z indyka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 cebule
  • 15 dag pieczarek
  • po strąku papryki żółtej, czerwonej i zielonej
  • 3 łyżki oleju (najlepiej arachidowego)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cm świeżego imbiru
  • pół słoika pędów bambusa
  • przyprawa do potraw kuchni chińskiej
  • szczypiorek
  • sól
Szybkie stir-fry z indykiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na azjatycki kociołek!

  1. Filet opłucz, osącz, pokrój w paski.
  2. Wymieszaj z sosem sojowym, oprósz solą, odstaw na pół godziny.
  3. Cebule obierz, pokrój w piórka.
  4. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki.
  5. Paprykę umyj, pokrój w kostkę.
  6. W woku lub na głębokiej patelni rozgrzej olej. Przesmaż na nim mięso.
  7. Dodaj posiekany czosnek i imbir, przesmaż mieszając.
  8. Dodaj rozdrobnione warzywa, mieszając smaż około 5 min.
  9. Dodaj odsączone pędy bambusa, potrawę posyp przyprawą, wymieszaj.
  10. Przykryj, trzymaj na małym ogniu 3-5 minut.
  11. Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem.

Zobacz inne dania kuchni świata:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)