Waniliowy torcik bezowy z owocami

Lekki tort, idealny na letnie przyjęcia!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Waniliowy torcik bezowy z owocami
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 120 min
Ilość kalorii: 350 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Beza:
  • 3 białka
  • szklanka cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Krem:
  • 1/2 l kremówki
  • 2 cukry waniliowe
  • miąższ z 1/2 laski wanilii
  • 50 ml likieru jajecznego
  • usztywniacz do śmietany
  • owoce wg uznania (pomarańcza, winogrona, maliny)
  • czekolada do posypania
Panna cotta z owocami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na tort bezowy z owocami!

  1. Białka ubij na sztywno, cały czas ubijając, dodaj cukier.
  2. Miksuj około 3 minut, aż cukier się rozpuści.
  3. Dodaj sok z cytryny i mąkę.
  4. Pianę przełóż do szprycy.
  5. Na arkuszu papieru do pieczenia narysuj kwadrat o boku 15 cm.
  6. Wypełnij masą.
  7. Z boków zrób dodatkowy rancik.
  8. Z reszty masy wyciśnij dowolne kształty.
  9. Piecz bezę 1,5 godziny w temperaturze 125 stopni.
  10. Kremówkę ubij na sztywno, dodaj usztywniacz do śmietany, cukier waniliowy i jeszcze chwilę ubijaj.
  11. Dołóż miąższ z wyskrobany z laski wanilii i likier jajeczny, delikatnie wymieszaj.
  12. Masę wyłóż na blat bezowy.
  13. Obłóż owocami, bezikami i posyp czekoladą. Podawaj od razu.

Sprawdź inne przepisy na letnie desery:

DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: bezawaniliaowocetort
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)