Ucierany placek z malinami

Najlepiej smakuje z dodatkiem cytrynowego aromatu.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Ucierany placek z malinami
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 16
Czas wykonania: 70 min
Ilość kalorii: 215 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół cytryny
  • 30 dag malin
Babka-zebra na Boże Narodzenie - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na ucierane ciasto z malinami!

  1. Masło pokrój na małe kawałki, gdy zmięknie, ucieraj je z cukrem, dodając po jednym żółtku, aż powstanie puszysty krem.
  2. Połącz ze skórką startą z cytryny i wyciśniętym z niej sokiem.
  3. Białka ubij na sztywną pianę.
  4. Wyłóż na masę maślaną, posyp mąką przesianą z proszkiem do pieczenia.
  5. Delikatnie wymieszaj łyżką.
  6. Prostokątną blachę średniej wielkości wyłóż papierem do pieczenia.
  7. Przelej do niej ciasto, równomiernie rozprowadź.
  8. Posyp malinami, delikatnie powciskaj je w ciasto.
  9. Blachę z ciastem wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni C i piecz około 50 min.

Sprawdź inne przepisy na ciasta z malinami:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
senix/rok temu
myślę że ucierane ciasto z malinami jest naprawdę łatwe