Tartaletki z warzywami

Farsz do tartaletek możesz wzbogacić pokruszonym na kawałki niebieskim serem pleśniowym.

DRUKUJ PRZEPIS
Tartaletki z warzywami
A. Rogalski
Liczba porcji: 20
Czas wykonania: 40 min
Ilość kalorii: 280 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • płat ciasta francuskiego (42 dag)
  • por
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 10 czarnych oliwek
  • 3 jajka
  • 3 łyżki startego parmezanu 
  • 6 łyżek kremówki
  • łyżka masła
  • gałka muszkatołowa
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • olej do natłuszczenia
Muffiny z cebulką - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Por umyj, oczyść, a następnie pokrój w krążki. Na patelni rozgrzej masło, włóż por i mieszając, lekko podduś. Jajka wymieszaj z kremówką, startym parmezanem (lub innym ostrym serem) oraz pokrojonymi w plasterki oliwkami i porem. Dopraw masę solą, pieprzem, tymiankiem i gałką.
  2. Z rozmrożonego ciasta wykrój 20 krążków. Ułóż je na lekko natłuszczonej olejem blasze z delikatnymi zagłębieniami lub w zwykłych foremkach do babeczek. Nałóż masę porowo-jajeczną. W każdą tarteletkę wciśnij po połówce pomidorka koktajlowego. Piecz 20 minut w temperaturze 200 st., aż masa się zetnie. Podawaj gorące lub letnie.

Zobacz także:


DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)