Tarta z bananami

Zakochasz się w jej smaku i zapachu!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Tarta z bananami
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Na ciasto:
  • szklanka mąki
  • czubata łyżka wiórków kokosowych
  • 10 dag masła
  • 2 łyżki zimnej wody
Na masę bananową:
  • 2 duże banany
  • 1/2 puszki masy krówkowej
  • czubata łyżka masła
  • 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • wiórki białej czekolady
Tarta z dynią i szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na tartę z bananami!

  1. Z podanych składników zagnieć ciasto.
  2. Foremkę o średnicy 18 cm wysmaruj masłem, wyłóż ciastem i odstaw do lodówki na 30 minut.
  3. Ciasto przykryj pergaminem, wsyp groch i piecz 15 minut w temperaturze 190 stopni C.
  4. Wyjmij z piekarnika, usuń papier i groch, piecz ciasto kolejne 15 minut.
  5. Masę krówkową podgrzej w rondelku z masłem i orzechami.
  6. Na podpieczonym cieście ułóż pokrojone w plasterki banany, przykryj masą.
  7. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
  8. Ostudź i odstaw na godzinę do lodówki.
  9. Przed podaniem wierzch tarty posyp wiórkami białej czekolady i owocami.

Zobacz inne przepisy na tarty:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)