Tarta na cieście makowym

Użyj ulubionych owoców!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Tarta na cieście makowym
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Na ciasto:
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 12 dag masła 3 łyżeczki maku
  • 2 łyżki drobnego cukru brązowego  
  • 2 łyżeczki śmietany 18%
Na masę:
  • 20 dag serka mascarpone
  • 1/2 szklanki kremówki
  • miąższ z 1/2 laski wanilii
  • 3 łyżki cukru pudru
  • galaretka cytrynowa
  • 3 morele
  • 2 szklanki dowolnych owoców
Panna cotta z owocami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na tartę na cieście makowym!

  1. Składniki na ciasto rozdrobnij za pomocą widelca, następnie szybko zagnieć gładkie ciasto.
  2. Owiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.
  3. Ciastem wylep foremkę o średnicy 20 cm.
  4. Ciasto przykryj pergaminem, wsyp groch i piecz 20 minut w temperaturze 190 stopni C.
  5. Papier i groch usuń, ciasto piecz jeszcze 15 minut.
  6. Z resztek ciasta uformuj zgrabne listki.
  7. Możesz do tego celu wykorzystać foremki.
  8. Ułóż listki na blasze wyłożonej pergaminem.
  9. Piecz ok. 10 minut w temperaturze 190 stopni C. Ostudź.
  10. Mascarpone utrzyj z cukrem i wanilią.
  11. Dodaj ubitą kremówkę.
  12. Masą posmaruj ciasto, obłóż owocami i polej tężejącą galaretką.
  13. Udekoruj ozdobnymi listkami.

Zobacz inne przepisy na tarty:

DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: deseryowocetarta
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)