Tarta jabłkowo-migdałowa

Świetnie smakuje również z dodatkiem orzechów laskowych.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Tarta jabłkowo-migdałowa
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 20 dag mąki
  • 5 dag zmielonych migdałów 
  • 5 dag zmielonych orzechów laskowych
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • skórka otarta z cytryny
Na obłożenie:
  • 80 dag kwaskowych jabłek
  • 3 łyżki masła
  • szczypta cynamonu  
  • 7 łyżek płynnego miodu
  • 10 dag płatków migdałowych
Ciasto z kajmakiem i jabłkami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na tartę z jabłkami!

  1. Z podanych składników zagnieć ciasto.
  2. Wylep dno i boki foremki.
  3. Przykryj papierem do pieczenia, wsyp groch i piecz 15 minut w 200°C.
  4. Usuń papier i piecz kolejne 15 minut w temperaturze 190°C.
  5. Jabłka obierz, pokrój na ósemki, usuń pestki.
  6. Jabłka delikatnie obsmaż na maśle, oprósz cynamonem.
  7. Miód lekko podgrzej, połącz z płatkami migdałowymi.
  8. Jabłka rozłóż na cieście, polej miodem z migdałami i piecz 10 minut w temperaturze 210°C.
  9. Tarta jest najlepsza na ciepło z lodami.

Sprawdź inne przepisy na tarty:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/2 lata temu
Zrobiłam! Pyszne!!!!! Uzyłam miodu z Bartnika Mazurskiego, rewelacja wyszła :)