Tarta czekoladowa

Dodaj do niej np. migdały!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Tarta czekoladowa
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Ciasto:
  • 25 dag mąki
  • 5 dag ciemnego kakao
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • jajko
Masa:
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 200 ml kremówki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki zmielonych migdałów
  • 10 dag orzechów pekan
Tarta z dynią i szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić tartę czekoladową!

  1. Mąkę przesiej z kakao.
  2. Posiekaj z masłem, dodaj cukier puder i jajko, zagnieć ciasto, schłodź.
  3. Ciasto rozwałkuj, wylep nim dno i boki formy na tartę.
  4. Piecz przez 15 minut w 190°C, wystudź.
  5. Czekoladę rozpuść z kremówką na parze.
  6. Przestudź, ubij.
  7. Połącz z żółtkami, zmielonymi migdałami i pianą z białek.
  8. Masę wyłóż na ciasto.
  9. Udekoruj orzechami.
  10. Piecz przez około 30 minut w 180°C.

Zobacz też przepisy na ciasta:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)