Sernik kokosowy w wersji fit - przepis składniki i przygotowanie

Pyszne ciasto w wersji fit: oto smakowity sernik kokosowy!
Weronika Kwaśniak / 04.01.2017 04:20
DRUKUJ PRZEPIS
Sernik kokosowy w wersji fit - przepis składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 110 min
Ilość kalorii: 330 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 150 g miękkiego masła
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na masę serową:

  • 750 g twarogu śmietankowego
  • 150 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 3 łyżki kaszy manny
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • otarta skórka z cytryny
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
Przygotowanie:

Zobacz przepis na sernik kokosowy w wersji fit! To ciasto idealnie pasuje na wiele okazji - mogą je jeść nawet te osoby, które są na diecie!

  1. Wymieszaj masło z jogurtem, 3 łyżkami ksylitolu i proszkiem do pieczenia.
  2. Dosypuj stopniowo mąkę i zagnieć miękkie, ale nie klejące się do rąk ciasto.
  3. Zawiń je w folię i włóż do lodówki. W tym czasie przygotowuj masę serową.

Sernik piernikowy - przepis

  1. Zmiksuj masło i ksylitol.
  2. Dodaj budyń, kaszę manną, proszek do pieczenia, zmiksuj.
  3. Dodawaj stopniowo twaróg.
  4. Na koniec dodaj jogurt, sok i skórkę z cytryny.
  5. Miksuj przez około 60 sekund, ale nie dłużej - masa nie powinna być zbyt napowietrzona, bo sernik może opaść lub popękać.

Sernik wiedeński - przepis

  1. Wstaw masę na godzinę do lodówki.
  2. Podziel ciasto na 2 części.
  3. 2/3 rozwałkuj na cienki placek i wyłóż dno oraz boki blachy do pieczenia. Na ciasto wyłóż masę serową.
  4. Rozwałkuj pozostałe ciasto i wytnij z niego paski o szerokości 1-2 cm.
  5. Ułóż z nich kratkę na wierzchu masy serowej.

Sernik - przepis Ani Starmach

  1. Piecz godzinę w 180°C.
  2. Pozostaw do ostygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
  3. Upraż wiórki i posyp nimi sernik.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA