Pani Walewska

Ciasto inaczej nazywane "pychotką".

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Pani Walewska
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: średni
Składniki:
Ciasto:
  • 250 g margaryny
  • 420 g szklanki mąki
  • 125 g szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (10 g)
  • 4 żółtka
  • 300 g dżemu z czarnej porzeczki lub żurawiny
Masa białkowa:
  • 4 białka
  • 320 g szklanki cukru pudru
  • 30 g łyżki mąki ziemniaczanej
  • 60 g płatków migdałowych
Krem:
  • 200 g margaryny
  • 500 ml mleka
  • 30 g łyżki mąki ziemniaczanej
  • 40 g czubate łyżki mąki
  • 3 żółtka
  • 45 g łyżki cukru
Śmietanowiec z galaretką - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na Panią Walewską!

  1. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, żółtka i margarynę wymieszaj mikserem.
  2. Przełóż na stół i szybko zagnieć.
  3. Zawiń w folię i odłóż na 20 minut do lodówki.
  4. Schłodzone ciasto podziel na pół.
  5. Dwie identyczne foremki o wymiarach 22 x 27cm (lub jedną do powtórnego pieczenia) wyłóż papierem do pieczenia, wyklej ciastem i posmaruj dżemem.
  6. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 15 minut w 180 stopniach C.
  7. W tym czasie białka ubij na sztywno z cukrem pudrem.
  8. Pod koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną.
  9. Na podpieczone placki wyłóż masę białkową i posyp płatkami migdałowymi.
  10. Piecz kolejne 15 minut w tej samej temperaturze.
  11. Zostaw do wystygnięcia w otwartym piekarniku.
  12. Przygotuj krem budyniowy.
  13. Połowę mleka zagotuj z cukrem, resztę zmiksuj z mąkami i żółtkami.
  14. Masę jajeczną wlej do gotującego mleka i gotuj ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.
  15. Odstaw pod przykryciem - do ostygnięcia.
  16. Miękką margarynę utrzyj w misce, dodając po łyżce zimny krem budyniowy.
  17. Gotowy krem wyłóż na jeden placek ciasta, rozsmaruj i przykryj drugim plackiem. Lekko dociśnij.
  18. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki.

Zobacz inne przepisy na desery:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)