Pączki kładzione

Warto wzbogacić ich smak skórką pomarańczy!

Weronika Kwaśniak / 10 miesięcy temu
DRUKUJ PRZEPIS
Pączki kładzione
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 dag drożdży
  • jajko
  • szczypta soli
  • sok z połowy pomarańczy
  • 3 łyżki stopionego masła
  • 2,5 szklanki mąki
  • 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
Minipączki serowe - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pączki kładzione!

  1. Ciepłe mleko wymieszaj z cukrem i drożdżami.
  2. Przykryj, odstaw na 15 min w ciepłe miejsce.
  3. Dodaj jajko, szczyptę soli, sok z pomarańczy, masło i mąkę.
  4. Wymieszaj łyżką, połącz ze skórką kandyzowaną.
  5. Ciasto przykryj i odstaw do wyrośnięcia.
  6. W płaskim dużym rondlu rozgrzej olej.
  7. Zanurzaną w oleju łyżką nabieraj porcje ciasta i kładź na rozgrzany tłuszcz.
  8. Smaż na złoty kolor.
  9. Pączki wyjmij na tackę wyłożoną papierowymi ręcznikami.
  10. Posyp cukrem pudrem.

Zobacz inne przepisy na karnawałowe pyszności:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)