oponki fot. Adobe Stock

Przepis na oponki waniliowe - przepis składniki i przygotowanie

Delikatne ciasteczka z kolorową posypką!
Weronika Kwaśniak / 05.07.2018 09:38
oponki fot. Adobe Stock

Przygotowanie: 15 min
Smażenie: 30 min
Sztuka: 250 kcal

Składniki na oponki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 20 dag serka waniliowego
  • 3 jajka
  • cukier waniliowy
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z całej cytryny
  • łyżeczka soku z cytryny
  • olej do głębokiego smażenia

Do dekoracji:

  • gotowy kolorowy lukier
  • kolorowa posypka

Przepis na oponki:

  1. W dużej misce wymieszaj serek waniliowy z jajkami, sokiem, skórką z cytryny, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia oraz mąką.
  2. Szybko zagnieć gładkie ciasto, rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy na grubość 1,5 cm. Wykrój krążki średnicy 8 cm. Małym kieliszkiem wykrój środek. Resztki ciasta jeszcze raz zagnieć, rozwałkuj, wykrój ponownie krążki.
  3. W głębokiej patelni rozgrzej olej, następnie partiami wkładaj przygotowane oponki, tak, żeby się nie dotykały i smaż na rumiany kolor.
  4. Gotowe ciastka wyjmij i połóż na podwójną warstwę papierowego ręcznika kuchennego.
  5. Lukier przygotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Oponki polukruj, a na koniec udekoruj różnokolorową posypką.

Przepis z "Pani domu"


Zobacz więcej:

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)