Oponki wiedeńskie

Połączenie klasycznych oponek i pączków wiedeńskich!

Weronika Kwaśniak / 10 miesięcy temu
DRUKUJ PRZEPIS
Oponki wiedeńskie
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • szklanka wody
  • 6 dag masła
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 15 dag mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • olej do głębokiego smażenia
  • kwadraty 15x15 cm papieru do pieczenia
  • 10 dag cukru pudru
  • łyżeczka soku z cytryny
Minipączki serowe - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na oponki wiedeńskie!

  1. Zagotuj wodę z masłem, cukrem i solą.
  2. Zestaw z ognia, dodaj mąkę i proszek, wymieszaj.
  3. Podgrzewaj mieszając, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia.
  4. Zdejmij z ognia, przestudź.
  5. Miksuj, dodając po jednym jajku, aż masa będzie gładka i lśniąca.
  6. W rondlu rozgrzej olej. Ciastem napełnij szprycę.
  7. Na kawałki papieru wyciskaj nieduże pierścienie.
  8. Kwadraty z ciastem kładź na rozgrzany olej (gdy ciasto odklei się od papieru, usuń go).
  9. Pączki smaż na małym ogniu na mocno złoty kolor, przyciskając łopatką, by były cały czas zanurzone w oleju.
  10. Osącz z nadmiaru tłuszczu, wystudź.
  11. Polej lukrem utartym z pudru i soku z cytryny.

Zobacz inne przepisy na karnawałowe pyszności:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
sekendra/10 miesięcy temu
uważam że na tłusty czwartek taki przepis na oponki wiedeńskie jak znalazł!
eeeeeeeeeee/10 miesięcy temu
dla mnie oponki wiedeńskie to mega przysmak. kocham je.