Jabłka zapiekane w cieście francuskim

Deser wart grzechu!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Jabłka zapiekane w cieście francuskim
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (420 g)
  • 4 średniej wielkości, winne jabłka
  • 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • jajko
Ciasto z jabłkami i budyniem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Ciasto pozostaw w temperaturze pokojowej, by rozmarzło.

  1. Jabłka umyj, obierz. Przy pomocy specjalnego noża lub małej łyżeczki wyjmij z nich gniada nasienne.
  2. Orzechy wymieszaj z cynamonem.
  3. Napełnij nimi jabłka.
  4. Ciasto przekrój na cztery kwadraty, na środku każdego połóż jabłko.
  5. Brzegi ciasta podnieś do góry i zlep.
  6. Jabłka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Posmaruj rozkłóconym jajkiem.
  8. Piecz ok. 25 minut w 220°C.

Sprawdź inne przepisy na jabłka:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)