Jabłka pod bezową kołderką

Najlepsze z rodzynkami i cynamonem.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Jabłka pod bezową kołderką
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 50 min
Ilość kalorii: 230 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 3 duże jabłka
  • 5 łyżek rodzynek
  • 5 dag masła
  • sok z całej pomarańczy, dodatkowo 2 łyżeczki
  • 3 białka
  • szklanka cukru, dodatkowo 3 łyżki
  • 5 dag płatków migdałowych
  • szczypta cynamonu
Ciasto z jabłkami i budyniem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na jabłka z bezą!

  1. Jabłka umyj, pokrój w ćwiartki, wytnij gniazda nasienne.
  2. Na patelni roztop masło, włóż jabłka.
  3. Po minucie wsyp 3 łyżki cukru i smaż jabłka około 3 minut, mieszając. 
  4. Następnie dołóż rodzynki, wlej sok z całej pomarańczy, oprósz cynamonem.
  5. Duś jeszcze chwilę, aż sok odparuje, a jabłka zachowają jędrność.
  6. Przełóż do żaroodpornej formy.
  7. Białka ubij na pianę.
  8. Cały czas ubijając, wsyp szklankę cukru.
  9. Gdy cukier się rozpuści, wlej dodatkowy sok z pomarańczy.
  10. Do sztywnej piany dodaj płatki migdałowe, jedną łyżkę odłóż.
  11. Pianą przykryj jabłka, posyp odłożonymi migdałami i piecz 30 min w temp. 180 st.

Zobacz inne przepisy na desery z jabłkami:

DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: deseryjabłkobezybezajabłka
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)