Donuty z posypką

Słodkie, kolorowe i kuszące!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Donuty z posypką
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1/2 szklanki mleka  
  • 2 łyżki cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 25 dag mąki
  • 2 dag drożdży świeżych
  • 7,5 dag masła
  • szczypta soli  
  • jajko i żółtko
  • kolorowe posypki i gotowy lukier
Minipączki serowe - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na donuty!

  1. Pokruszone drożdże wymieszaj z łyżeczką cukru i mąki, wlej tyle letniego mleka, aby rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany.
  2. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Mleko podgrzej w rondlu, dodaj cukier, cukier wanilinowy sól i masło. Wystudź.
  4. W misce wymieszaj: mąkę, sól, jajko, żółtko i rozczyn.
  5. Dodaj rozpuszczone masło i ponownie wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia.
  6. Formę do donutów wysmaruj olejem lub masłem i oprósz mąką. Napełnij ciastem.
  7. Odstaw ponownie do wyrośnięcia na mniej więcej 10 minut.
  8. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
  9. Ozdób lukrem i posypkami według uznania.

Zobacz inne przepisy na karnawałowe pyszności:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)