Deser z jeżynami - przepis składniki i przygotowanie

Ten deser z jeżynami jest idealny na upalne dni!
Weronika Kwaśniak / 14.07.2016 06:59
DRUKUJ PRZEPIS
Deser z jeżynami - przepis składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 35 dag jeżyn
  • 2 szklanki śmietanki kremówki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • skórka otarta z cytryny
  • sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
  • 5 dag wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki pokruszonych bezików
Przygotowanie:

Zobacz przepis na deser z jeżynami!

  1. Jeżyny przebierz, opłucz, osusz.
  2. 5 dag owoców zmiksuj, przetrzyj przez sito.
  3. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno, dodaj przesiany cukier puder, ubijaj jeszcze chwilę.
  4. Połącz ze skórką z cytryny, sokiem z pomarańczy, wiórkami kokosowymi i całymi jeżynami.
  5. Niedużą foremkę keksową wyłóż folią spożywczą.
  6. Przełóż do niej połowę masy, polej musem jeżynowym, lekko zamieszaj.
  7. Posyp bezikami, przykryj resztą masy.
  8. Masę osłoń wystającymi kawałkami folii, wstaw do zamrażarki na całą noc.

Zobacz więcej przepisów na letnie desery:

Sernik na zimno - kawowy deser
Panna cotta z owocami - przepis
Pucharek z malinami - przepis
Kolorowy sernik na zimno - przepis

DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: jeżyny, lody

Redakcja poleca

REKLAMA