Bezglutenowe ciastka figowe

Nie zawierają też cukru!

Weronika Kwaśniak / 9 miesięcy temu
DRUKUJ PRZEPIS
Bezglutenowe ciastka figowe
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 5 fig suszonych bez śladowych ilości glutenu
  • 2 łyżki płynnego miodu (lub syropu klonowego)
  • 15 dag ugotowanej kaszy jaglanej (przed gotowaniem przebranej z glutenowych ziaren)
  • łyżka bezglutenowej mąki kokosowej
  • 2 jajka
  • bezglutenowy aromat migdałowy
  • szczypta soli
  • szczypta sody bez śladowych ilości glutenu
  • 2 łyżki oleju
  • ok. szklanki bezglutenowego amarantusa ekspandowanego
Waniliowe ciasteczka - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na ciasteczka bezglutenowe!

  1. Figi pokrój, zmiksuj na gładką, kleistą masę.
  2. Miód podgrzej.
  3. Wszystkie składniki prócz amarantusa zmiksuj.
  4. Na końcu dodaj amarantus, składniki wymieszaj łyżką.
  5. Masę odstaw na chwilę, by zgęstniała (płyn wchłania m.in. mąka kokosowa).
  6. Jeśli masa jest zbyt zwarta, możesz dodać do niej roztrzepane jajko.
  7. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
  8. Silikonowe foremki do muffinek posmaruj masłem, obsyp ekspandowanym amarantusem.
  9. Każdą foremkę napełnij ciastem do połowy wysokości.
  10. Potem do każdej foremki nałóż pół łyżeczki fig, przykryj masą, tak by masa zalepiła nadzienie z każdej strony.
  11. Ciasteczka piecz około 20 minut.

Zobacz więcej przepisów bez glutenu:

Dietetyczne bułki - 5 przepisów bez glutenu
Przepisy bezglutenowe - 7 najlepszych propozycji
Chleb bezglutenowy - 5 najlepszych przepisów

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)