Bezglutenowe brownie

Z dodatkiem kaszy jaglanej i amarantusa!

Weronika Kwaśniak / 7 miesięcy temu
DRUKUJ PRZEPIS
Bezglutenowe brownie
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 50 ml oleju
  • 125 ml śmietanki kremówki 30%
  • pół szklanki ksylitolu (cukru brzozowego) lub cukru
  • 1/2 szklanki kakao bez śladowych ilości glutenu
  • łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • bezglutenowy amarantus ekspandowany
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego lub laska wanilii (opcjonalnie)
  • polewa czekoladowa
  • orzechy lub maliny do dekoracji
Babka-zebra na Boże Narodzenie - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na bezglutenowe brownie!

  1. Kaszę jaglaną przebierz z pełnych ziaren (bo mogą zawierać gluten), obsyp na sitku z większymi oczkami, dokładnie wypłucz w zimnej wodzie, przelej wrzątkiem.
  2. Gotuj ją, aż będzie miękka, w lekko osolonym wrzątku.
  3. Wystudź, zmiksuj na jednolitą masę.
  4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
  5. Do miski włóż wszystkie składniki oraz ugotowaną kaszę, zmiksuj na jednolitą masę.
  6. Dwie silikonowe foremki posmaruj masłem, wysyp bezglutenowym amarantusem ekspandowanym (możesz użyć jednej formy wyłożonej papierem do pieczenia).
  7. Przelej do nich ciasto, wyrównaj powierzchnię.
  8. Piecz około 45 minut.
  9. Całkowicie wystudź, wyjmij z foremek.
  10. Ciasto posmaruj polewą czekoladową, obłóż orzechami i migdałami (ewentualnie malinami).
  11. Podawaj krojone w kwadraty.

Zobacz też kilka pomysłów na bezmięsne dania:

Kotlety z kaszy i pieczarek - przepis
Jak zrobić kotlety z jajek?
Babeczki z kaszą gryczaną - przepis
Ravioli ze szpinakiem - przepis
Omlet ze szpinaku - przepis
Jak zrobić naleśniki szpinakowe?

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)