Banany w cieście francuskim

Kruche ciasto i subtelny smak bananów - kompozycja idealna!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Banany w cieście francuskim
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 
szklanka chardonnay

  • 2/3 szklanki cukru (150g)
  • 
4 banany
  • 
2 łyżki mąki

  • 500g mrożonego ciasta francuskiego
  • 
jajko
  • 
2 łyżki zimnej wody

  • gruby cukier
Śmietanowiec z galaretką - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na banany w cieście francuskim!

  1. 
Nalej chardonnay do rondla, gotuj na małym ogniu przez kwadrans, aż połowa alkoholu odparuje.
  2. Dosyp cukier i gotuj przez 5 minut.
  3. Wylej na banany obrane ze skórki i podzielone na szesnastki.
  4. Zamieszaj, dosyp mąkę i wymieszaj.
  5. Gotowe ciasto francuskie rozwałkuj na grubość pół centymetra.
  6. Foremką do tarteletek wytnij koła. Na każde nałóż owoce.
  7. Pędzelkiem zamoczonym w wodzie pokryj połowę obwodu koła.
  8. Złóż i dokładnie sklej brzeg, żeby sos nie wyciekał podczas pieczenia.
  9. Ułóż na blaszce. 
  10. Jajko rozkłóć z zimną wodą.
  11. Posmaruj pędzelkiem "pierogi" z ciasta francuskiego.
  12. Posyp grubym cukrem.
  13. Piecz 18-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.

Sprawdź inne przepisy z ciastem francuskim:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)