Babeczki z orzechami

Użyj orzechów laskowych, włoskich i migdałów!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Babeczki z orzechami
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Na ciasto:
  • 20 dag masła
  • 30 dag mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • łyżka śmietany
Na krem:
  • 10 dag masła
  • 20 dag mleka w proszku
  • 5 dag posiekanych migdałów
  • 5 dag posiekanych orzechów włoskich 
  • 5 dag posiekanych orzechów laskowych
  • kilka pistacji i orzechy laskowe do dekoracji
Sałatka z kapusty pekińskiej - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na babeczki z orzechami!

  1. Mąkę, cukier, miękkie masło, żółtka i śmietanę wymieszaj szybko mikserem, następnie wyłóż na posypany mąką stół i szybko zagnieć.
  2. Kulę ciasta zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę.
  3. Foremki do babeczek posmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą.
  4. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na grubość 1/2 cm, po czym wylep nim foremki.
  5. Piecz przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
  6. Masło rozpuść, zmiksuj z mlekiem w proszku (dosyp taką ilość mleka, by masa była dość gęsta), na koniec dodaj posiekane migdały, orzechy i wymieszaj.
  7. Nakładaj do ostudzonych babeczek.
  8. Udekoruj orzechami i pistacjami.

Sprawdź inne przepisy na babeczki:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)