Tarta ze śliwkami - przepis składniki i przygotowanie

Najlepiej będzie smakować z węgierkami!
Weronika Kwaśniak / 14.09.2015 07:00
DRUKUJ PRZEPIS
Tarta ze śliwkami - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 25 dag mąki
  • 12 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • żółtko
  • 1-2 łyżki zimnej wody
  • 50 dag śliwek, najlepiej węgierek
  • 15 dag cukru
  • cynamon
  • sól
Przygotowanie:

Zobacz przepis na tartę ze śliwkami!

  1. Z mąki, masła, cukru pudru, żółtka, soli i wody zagnieć szybko ciasto, schłodź w lodówce przez około 30 minut.
  2. Śliwki umyj, każdą przekrój na pół, usuń pestki.
  3. Ciasto rozwałkuj, 3/4 wyłóż na dno i boki formy na tartę.
  4. Ułóż na niej śliwki.
  5. Na wierzchu zrób ozdobną kratkę z pozostałego ciasta.
  6. Piecz 25 minut w temperaturze 200 stopni C.

Zobacz inne przepisy ze śliwkami:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA