Płachetka zwyczajna (Cortinarius caperatus)

Pospolity, jadalny grzyb blaszkowy.  Niestety, bardzo często bywa mocno zaczerwiony.
/ 07.06.2010 12:05

Wygląd

Kapelusz u młodych owocników jest kulisty, później rozpłaszczony i często popękany promieniście przy brzegach, średnicy 5-12 cm. Koloru biało żółtego, słomkowożółtego, żółtobrązowego. Za młodu powierzchnia pokryta jest biało fioletowym nalotem, jakby szronem, a przy brzegu widać strzępki białej, błoniastej osłonki. Blaszki blado beżowe, później rdzawobrązowe. Trzon białawy, na powierzchni jedwabiście włóknisty z marmurkowym, zygzakowatym wzorkiem i błoniastym, białawym, przyrośniętym pierścieniem. Miąższ płachetki jest dość mięsisty, ale dość kruchy, białawy. W przekroju marmurkowaty. Przy podstawie trzonu może mieć odcień liliowy.

Zobacz inne nazwy płachetki zwyczajnej

Występowanie

Wyrasta gromadnie od lipca do października, najczęściej w lasach sosnowych i świerkowych, wśród borówki czernicy czy wrzosów.

Grzyb dopuszczony do obrotu handlowego i przetwórstwa.

Zastosowanie w kuchni

Płachetka to bardzo smaczny grzyb. Można go gotować, dusić, marynować... Ponieważ wyrasta zazwyczaj w dużych ilościach to szybko można nazbierać go dużą ilość. Niestety, często robaczywe są już bardzo młode owocniki.

Polecamy: Mapy występowania grzybów - gdzie szukać?

Płachetkę można pomylić z niektórymi gatunkami zasłonaków o podobnych barwach - te jednak nie mają pierścienia a  resztki pajęczynowatej osłonki przy brzegu kapelusza, pod nim i na trzonie.

Redakcja poleca

REKLAMA