Skąd biorą się dobroczynne właściwości alg?
Algi dzielą się na dwa rodzaje: glony morskie, charakteryzujące się na wysoką zawartością jodu (naturalny lek przy niedoczynności tarczycy) oraz algi słodkowodne – bogate w białko. Zawierają go kilkunastokrotnie więcej od mięsa!Badania nad obydwoma grupami wykazały, że algi mają zdolność do gromadzenia obecnych w wodzie minerałów. Stanowią naturalne, łatwo przyswajalne źródło witamin, takich jak: prowitamina A, witaminy z grupy B, witaminy C, E i K oraz makroelementów, m. in. fosforu, sodu, magnezu, cynku, miedzi, potasu, żelaza i wapnia.
Jak działają algi na odchudzanie?
Największą sławą wśród różnych odmian alg cieszą się 2 z nich: spirulina i chlorella. To dwa glony, które uzupełniają swoje działanie, tworząc razem skuteczną broń przeciwko infekcjom.1. Spirulina
Mikroskopijna spirulina jest algą morską o spiralnym kształcie. Dostarcza organizmowi mnóstwa składników: od pełnowartościowego białka , łatwo przyswajalnych witamin i mikroelementów , po kwas foliowy i nienasycone kwasy tłuszczowe.2. Chlorella
Chlorella jest słodkowodną algą, szczególnie popularną w Japonii. Swój intensywny kolor zawdzięcza rekordowej ilości chlorofilu. Chlorofil odpowiada za oczyszczenie jelit i wątroby, niszczy bakterie i przyspiesza gojenie się ran.Chlorella jest źródłem wszystkich składników odpowiedzialnych za odtruwanie, dlatego powinni po nią sięgać zwłaszcza palacze i osoby będące w okresie rekonwalescencji.
Dowiedz się więcej:
Pułapki kaloryczne w sushi
Batony dla sportowców: które jeść, by schudnąć?
Jaki kolor warzyw i owoców powinnaś jeść?
Batony dla sportowców: które jeść, by schudnąć?
Jaki kolor warzyw i owoców powinnaś jeść?
na podstawie informacji prasowej Noble Health