1. Kolor czerwony
Co go wyróżnia? Grupa czerwona wyróżnia się wysoką zawartością witaminy C, która ulega zniszczeniu w wyniku palenia tytoniu.Dla kogo?
- Dla palaczy - w szczególności mężczyzn. Zawarty w pomidorach, arbuzach, grapefruitach, papryce i papryczce chilli barwnik likopen oraz obecny w truskawkach kwas elagowy to silne antyoksydanty. Wymiatają z organizmu wolne rodniki, zmniejszają ryzyko nowotworów płuc oraz raka prostaty.
Ile jeść? Pół małej papryki (50 g), szklanka truskawek, 2 szklanki soku pomidorowego lub 2-3 łyżki przecieru pomidorowego każdego dnia.
2. Kolor fioletowy
Co go wyróżnia? Grupa fioletowa poprawia kondycję naczyń krwionośnych, Zapobiega miażdżycy i chorobom układu krążenia.Dla kogo?
- Dla nerwusów - produkty z tej grupy polecane są zwłaszcza uczniom oraz osobom żyjącym w ciągłym stresie. Jagody, borówki, bakłażan, jeżyny, buraki, ciemne winogrona, oliwki, figi to bogate źródło antocyjanów, które zwiększają ukrwienie, odżywienie i dotlenienie mózgu. To zaś poprawia pamięć i koncentrację oraz zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera i związanej z wiekiem utraty pamięci.
Ile jeść? Organizm nie potrafi magazynować antocyjanów, dlatego trzeba je dostarczać codziennie, jedząc pół szklanki fioletowych owoców i warzyw każdego dnia.
3. Kolor zielony
Co go wyróżnia? Grupa zielona zawiera luteinę i zeaksantyny. Substancje te wzmacniają siatkówkę oka i zapobiegają utracie wzroku!Dla kogo?
- Dla osób na detoksie - zielone warzywa to podstawa diet odchudzających i oczyszczających. Sałata, kapusta, brukselka, szpinak, jarmuż, kapusta włoska, fenkuł, natka pietruszki, szczypiorek, koperek, zielona fasolka to bogate źródła chlorofilu. Ten zaś wspomaga trawienie, ułatwia oczyszczanie organizmu z toksyn, stymuluje pracę wątroby i jelit.
Ile jeść? 2-3 szklanki zielonych warzyw i owoców dziennie.
4. Kolor pomarańczowy i żółty
Co go wyróżnia? Żółto-pomarańczowa grupa korzystnie wpływa na wzrok, pomaga regulować gospodarkę wodną w organizmie i zapobiega obrzękom.Dla kogo?
- Dla osób mających problem ze stawami - marchewkę, dynię, papaję, paprykę, mandarynki, pomarańcze, kukurydzę, fasolkę szparagową warto polecić osobom, które mają kłopoty ze stawami. Zawarty w nich beta-karoten poprawia elastyczność stawów, zapobiega zwyrodnieniom. Poprawia stan skóry, włosów i paznokci.
Ile jeść? Barwniki z tej grupy są magazynowane w organizmie. Wystarczy więc codziennie wypić 2 szklanki soku marchewkowego lub zjeść szklankę żółtych lub pomarańczowych warzyw i owoców.
Dowiedz się więcej:
Jakie jedzenie lubi twój organizm?
6 produktów, które zawsze powodują zgagę
Jaki wpływ ma chleb na twoje zdrowie?
6 produktów, które zawsze powodują zgagę
Jaki wpływ ma chleb na twoje zdrowie?
na podstawie artykułu Agnieszki Leciejewskiej zamieszczonego w magazynie Vita